top of page

wo 22 mei

|

Rotterdam

het IBT-adviestoernooi 2024

Onze jaarlijkse IBT-adviestoernooi staat voor de deur! Druk voor de casusomschrijvingen op "meer weergeven" verderop op deze pagina.

het IBT-adviestoernooi 2024
het IBT-adviestoernooi 2024

Tijd en locatie

22 mei 2024, 13:00 – 19:00

Rotterdam, Willem Ruyslaan 225, 3063 ER Rotterdam, Nederland

Over het evenement

Beste trainees,

Na lang wachten gaan vanaf 1 mei de aanmeldingen voor het IBT-adviestoernooi weer open! Op 19-05 zal deze weer sluiten, zodat we het bestuur nog even de tijd heeft om jullie in te delen in casussen. Wacht dus niet te lang met aanmelden, we kunnen maximaal 50 trainees ontvangen.

Hét IBT-adviestoernooi 2024!

Op een mooie woensdag in Rotterdam gaan trainees vanuit heel Nederland weer met elkaar de strijd aan: wie heeft de beste oplossing voor één van de vijf complexe vraagstukken vanuit onze opdrachtgevers? Wie gaat er met die felbegeerde prijzen naar huis…?

Dit is wat je kunt verwachten van de dag:

12:45 inloop

13:00 plenaire opening, voorstellen van de vakjury en de casussen 13:15 uiteen per casus en introductie in groepjes 13:45 werken aan de casussen

15:30 presenteren in casusgroepjes 16:15 plenair: prijsuitreiking casuswinnaars 16:30 plenair: presentatie casuswinnaars

17:15 bekendmaking winnaars + afsluiting

17:30 borrel

Dit jaar hebben we 5 interesante casussen waar jullie uit kunnen kiezen. Bij je aanmelding geef je een top 3 op, op basis hiervan maken wij de best mogelijke indeling. 

~

Gemeente Rotterdam - gedragsverandering afvalscheiding: Momenteel werken aan een gedragsgerichte campagne en aanpak die Rotterdammers activeert om hun afval te scheiden. Rotterdam heeft namelijk de ambitie om in 2050 een volledig circulaire stad te zijn; Rotterdamse huishoudens hebben dan geen restafval meer. Grondstoffen worden weer volledig toegepast in een circulaire economie. In deze casus gaat het specifiek over het scheiden van glas. De gemeente Rotterdam ontvangt tijdens het adviestoernooi graag advies over hoe in Rotterdam alle inwoners, en met name studenten, gestimuleerd kunnen worden om glas te gaan scheiden.

Provincie Utrecht - Ondermijning:

Ondermijnende criminaliteit, ook wel ondermijning, is een veelkoppig monster dat ook in de provincie Utrecht de kop opsteekt. Criminelen gebruiken de bovenwereld, om hun illegale praktijken in de onderwereld te kunnen voorzien. Zo gebruiken ze vakantieparken om illegaal te wonen, huren ze leegstaande boerenschuren en loodsen om drugslabs op te zetten en zetten ze panden op bedrijventerreinen in om geld wit te wassen of andere ondermijnende criminele activiteiten te ontplooien of voort te zetten. Zo ook op het bedrijventerrein Mariekenveld in gemeente Leusden, en de provincie Utrecht is dit zat. Er moet iets aan gedaan worden, zo vindt de portefeuillehouder commissaris van de Koning. Aan jullie de vraag om hem te adviseren.

VNG - Diversiteit in gemeenteraden

In Nederland zijn er 342 gemeenteraden met in totaal 8462 raadsleden. Raadsleden

worden voor vier jaar benoemd en hebben naast hun raadslidmaatschap ook ander

werk. Idealiter zijn gemeenteraden een afspiegeling van de samenleving, maar de diversiteit

en inclusiviteit van gemeenteraden blijft achter bij de ambitie. Er zijn gesprekken gevoerd met jonge raadsleden, vrouwelijke raadsleden en raadsleden met een migrantenachtergrond om te spreken in hoeverre de belemmeringen en hindernissen die zij ervaren, zijn beslecht of toegenomen. In het onderzoeksrapport Jong, Vrouw & Kleur in de Raad zijn verbeter- en aandachtspunten genoemd. De casus voor het adviestoernooi: ‘Bedenk innovatieve en radicale maatregelen om de gemeenteraden in Nederland aantrekkelijk, meer divers en inclusiever te maken.’

Gemeente Rotterdam - Wijk aan Zet

Met het programma Wijk aan Zet wil de gemeente ervoor zorgen dat er meer inwonersparticipatie plaatsvindt in de Rotterdamse wijken! Het is een nieuw programma met dus nog veel werk aan de winkel. Één van de onderdelen van Wijk aan Zet zijn de wijkraden, die sinds de verkiezingen in 2022 per wijk verkozen worden. 

Elke 4 jaar brengen de wijkraden een “wijkakkoord” uit, waarin de plannen en acties staan voor de specifiek wijk, zodat de Rotterdammers meer lokale participatie hebben in hun eigen wijk. Naast de wijkraden heeft Rotterdam natuurlijk een gemeenteraad, die om de vier jaar gekozen wordt door de Rotterdammers. Deze “nieuwe” gemeenteraad maakt op basis van de verkiezingsuitslag een "volgend College van B&W". Bij een zogenoemde college wisseling wordt er altijd een “Advies Volgend College” (AVC) geschreven door de ambtenaren. Het programmateam Wijk aan Zet wil dat, naast de ambtenaren, de wijkraden een eigen “AVC” schrijft voor het nieuwe college die aanvullend zijn op deze stukken. De casus  is dan ook: ‘Bedenk een plan van aanpak om een AVC vanuit de wijkraden te maken’. Met andere woorden: hoe kunnen we er voor zorgen dat relatief onervaren wijkraadleden een effectief advies schrijven voor het college?

GGD Rijnmond - Vaccineren of Greendeal

Ook de GGD Rotterdam ontvangt graag jullie advies. We zijn nog bezig met het exact invullen van deze casus, maar het zal over 1 van de volgende 2 onderwerpen gaan:  

- Vaccineren: De GGD ziet het aantal gevaccineerde kinderen steeds verder terugzakken. Op internet en social media staat heel veel (des)informatie over vaccineren. Hoe kan de GGD ervoor zorgen dat de juist mensen de juiste informatie krijgen? Hoe zorgen we dat mensen weer vertrouwen hebben in het vaccinatieprogramma?  

- De GGD Rotterdam heeft ook de Europese Greendeal ondertekend. Maar wat betekent dit voor de organisatie? Hoe kan de GGD invulling geven aan de greendeal?

~

Ben je niet in de gelegenheid om als deelnemer mee te doen, maar drink je wel graag een drankje met ons? Dan ben je vanaf 17:30 van harte welkom om met ons mee te borrelen. In het aanmeldformulier staat de optie “alleen borrelen” open (we willen graag weten hoeveel mensen we kunnen verwachten).

Meld je snel aan, we kunnen niet wachten jullie te zien strijden in mei!

Liefs,

het IBT-bestuur

Deel dit evenement

bottom of page