top of page

Training arbeidsvoorwaardengesprek

Onderhandelen doen we allemaal, de hele dag door. In het geval van solliciteren draait het om wat jij te bieden hebt en of er een match is. Vaak staan de schaal en soms zelfs de trede al vast. Toch kun je altijd onderhandelen over arbeidstijd (hoeveel uur), op welke dagen je werkt, en of het mogelijk is om opleidingen te volgen. Bedenk van te voren altijd wat je wil en bedenk wat het minimum aanvaardbare is. Als er ook ruimte is om te onderhandelen over de trede, kun je het volgende meenemen:


  • Het gaat om werkervaring, maar wees realistisch. Het belangrijkst is dat je samen vooruit kunt en dus allebei blij vertrekt;

  • Pols bij anderen (vrienden, collega’s) waar zij staan;

  • Als trainee heb je veel facetten van de overheid/organisatie leren kennen, werkervaring en verschillende trainingen afgerond.


Belangrijk om te onthouden is dat hoewel vragen altijd mag, krijgen een tweede is. Mocht het nou niet meteen lukken in een hogere schaal of trede in te stromen, kun je tijdens je jaarlijkse ontwikkelgesprek hierop terugkomen. Trainees hebben vaak een versnelde loopbaan en een versnelling in salarisgroei. Uiteindelijk zit aan de andere kant van de tafel iemand om de ander toekomst te geven (ontwikkeling in schaal, functie en een volgende stap).


2021-05-26

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Turfmarkt, Den Haag, Nederland

Foto's

bottom of page